Založ si blog

Utečenecká kríza a budúcnosť EÚ

V dvoch víkendových reláciách RTVS som mal možnosť vypočuť si vyjadrenia nášho premiéra na súčasnú utečeneckú krízu. Musím povedať, že sa s jeho postojmi, videním situácie a návrhmi riešenia stotožňujem na sto percent.

Ako som už v predchádzajúcom blogu spomínal, ako bývalý príslušník ozbrojených síl SR vo farbách UN som tri a pol roku pôsobil na Blízkom východe. Počas môjho pôsobenia som mal aj možnosť cestovať a spoznávať históriu, prírodu ale najmä som mal možnosť stretávať a komunikovať s miestnymi ľuďmi. Z krajín ako Izrael, Sýria, Jordánsko a Libanon som si odniesol nezabudnuteľné zážitky, ale aj kus poznania, prečo je situácia v týchto krajinách taká, aká je…Jedno z mojich poznaní je že ľudia na Blízkom východe sú ako my, s podobnými túžbami, bohatí aj chudobní, spokojní aj nespokojní, dobrí aj zlí. Vôbec pritom nezáleží, či je niekto žid, moslim alebo kresťan. Všetci sa k Vám budú chovať prívetivo, pohostinne a s porozumením, pokiaľ im nebudete silou-mocou vnucovať Váš pohľad na svet a Váš spôsob života, pokiaľ nebudete umelo zasahovať do ich záležitostí, ktoré si musia vyriešiť sami. A presne toto sa stalo.

Západ v snahe zvýrazniť svoj vplyv v regióne začal s podporou protivládnych skupín v štátoch ako aj s cielenou propagandou v médiách. Veď stokrát opakovaná lož sa stane pravdou a chaos, rozkrádanie bohatstva štátov, anarchia a vraždenie nevinných sa ľahšie zdôvodní, ak sa vznešene nazve „Arabská jar“. Ako inak by bolo možné, že nábožensky najtolerantnejšia krajina Blízkeho východu – Sýria je v západných médiách nazývaná diktátorskou a krajiny – dedičné monarchie, kde vás za vlastníctvo biblie odsúdia prinajlepšom na žalár, sú najväčšími „priateľmi“ západu… Málokto si dnes spomenie, že počas rôznych vojen na Blízkom východe prichýlila Sýria viac ako dva milióny utečencov z krajín, ako Irak a Palestína. Mnohí z týchto utečencov sú práve tí istí, ktorí sa obrátili proti svojmu záchrancovi, alebo ktorí v súčasnosti putujú Európou.

Faloš, klam a nenásytnosť Západ dobehla. Zasahovanie do záležitostí iných štátov prinieslo trpké ovocie. Táto vlna utečencov je iba začiatok, čaká nás putovanie utečencov z krajín Afriky a Ázie. Je EÚ pripravená na desiatky miliónov utečencov? Je EÚ ochotná sa prispôsobovať inému spôsobu života, iným hodnotám? Je im schopná dať prácu a vidinu lepšej budúcnosti v podmienkach trhového kapitalizmu? Určite nie. Nadšené vítanie utečencov v Nemecku je naivná faloš ich vládnych predstaviteľov, ktorá Nemecko veľmi skoro dobehne. Pred mesiacom som sa rozprával s Nemcom žijúcim na Slovensku. Ten mi bez obalu povedal že sa mu tu páči aj preto, že tu nemáme Turkov a Arabov. Verte mi, toto nie je názor jedného pomýleného Nemca. Počiatočný entuziazmus a ochota pomáhať sa v Nemecku vytratí s prvými problémami, s prvými obeťami náboženských fanatikov, ktorí sa medzi utečencami nepochybne nachádzajú. Jedno je vysnívať si báječný život v Nemecku a druhé bude tvrdá realita. Prvé náznaky presúvania problémov sú už tu, pod rúškom humanity a spolupatričnosti prerozdeliť utečencov do krajín, ktoré pre nich nie sú cieľovými. Keď sa utečencov nepodarilo zastaviť pred bránou EÚ a Schengenu, vo vnútri je to už nemožné. Veď by sme tím popreli základnú vymoženosť Schengenu a to voľnosť pohybu. Utečenec je živá bytosť, ktorú nemôžeme prinútiť žiť tam, kde nechce, v podmienkach, v ktorých žiť nechce. Veď preto je utečenec, preto odišiel z vlastnej krajiny. Mementom pre nás musia byť aj nedávne teroristické výčiny náboženských fanatikov v Belgicku, Francúzku a Veľkej Británii. Mementom musia byť tisíce moslimov odchádzajúcich z EÚ bojovať po boku Islamského štátu.

Neostáva nám nič iné ako dúfať, že sa krajinám V4 podarí zabrániť nič neriešiacemu a absolútne chorému návrhu byrokratov z Bruselu prerozdeľovať utečencov. EÚ pod vedením Bruselu padá z jedného problému do druhého. Viď nedávny finančný problém Grécka, ktorý nebol zažehnaný, len posunutý na neskoršie. Byrokrati z Bruselu, začnite vidieť ďalej, ako za roh svojej kancelárie, spamätajte sa! Inak sa EÚ nedožije ďalšieho desaťročia…

Pozor, lebo napíšem!

21.06.2015

Nepatrím už k tej najmladšej generácii, ktorá sa nadchne pre každú zmenu a je náchylnejšia na manipuláciu. Narodil som sa v dobe tesne po vpáde vojsk Varšavskej zmluvy do Československa, prešiel som si obdobím iskry, pioniera ako aj zväzáka, bol som za socializmu členom slovenského zväzu ochrancov prírody a krajinnej oblasti. Nehanbím sa za to, každé obdobie so sebou [...]

gobbels

Aj zadarmo. Berlín sa nevie zbaviť vily po Goebbelsovi, uvažuje o zbúraní

03.05.2024 23:03

Berlín sa snaží zbaviť vily, ktorú kedysi vlastnil šéf propagandy nacistickej Tretej ríše Joseph Goebbels.

nemecko požiar

V Berlíne vzbĺkla hala firmy zo skupiny Diehl. Vyrába aj systém Iris-T dodaný Ukrajine

03.05.2024 21:45

S plameňmi v berlínskej časti Lichterfelde bojovalo 180 hasičov, ale požiar do večera pod kontrolou ešte nemali, napísala DPA.

Rusko / Špehovanie / Kyberkontrola /

Spojené štáty odsúdili ruské kyberútoky na Európu vrátane Slovenska, je za nimi známy aktér

03.05.2024 21:17

USA skupinu spojili napríklad aj so zasahovaním do amerických prezidentských volieb, ktoré vyhral Donald Trump.

brazília, priehrada, pretrhnutie, voda, záplava

Juh Brazílie sužujú najhoršie povodne za 80 rokov, 37 ľudí zomrelo

03.05.2024 20:37

Je to už štvrtá takáto ekologická katastrofa za rok, v júli, septembri a novembri 2023 udreli záplavy, pri ktorých zahynulo celkovo 75 ľudí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 4210x
Priemerná čítanosť článkov: 2105x

Autor blogu

Kategórie